De hout- en keramiekwerkplaatsen en de textielwerkplaats (Circulair Warenhuis)

De milieudoelstelling van Stichting Kringloopbedrijf Het Warenhuis is om zo min mogelijk goederen en grondstoffen te laten vernietigen als afval. Daarom kijken wij kritisch naar onze stroom restmaterialen en proberen doorlopend waardevolle materialen te hergebruiken.

In onze eigen houtwerkplaats doen we dat volop. Oud hout van meubels die niet herbruikbaar zijn, gaat naar de houtwerkplaats en wordt ontspijkerd en in stroken gezaagd. Die stroken worden verlijmd tot panelen waarmee nieuwe meubels, gebruiksvoorwerpen en op bestelling gemaakte bouwsels worden gemaakt. Het gaat voornamelijk om op bestelling gemaakte kwaliteitsproducten, zoals vergadertafels met USB aansluitingen, regentonnen, tiny schuurtjes, plantenbakken en zelfs een hamsterrad voor mensen.

In de naastgelegen keramiekwerkplaats worden keramieke bekers gezandstraald. Hiermee wordt de glazuurlaag van het keramiek gehaald waardoor het prachtige matwitte ondermateriaal zichtbaar wordt. Dan moet de beker nog met fijn schuurpapier worden nageschuurd. Het resultaat is een vaatwasmachine bestendige beker met een bijzondere uitstraling. Een interessante optie voor overheden en bedrijven die een alternatief zoeken voor de plastic beker. De gemeente Leiden is al overtuigd en hebben een mooi filmpje gemaakt over de weg die een gebruikte beker aflegt om een gezandstraalde duurzaamheidsbeker te worden. Klik hier voor een filmpje.

Deze beide werkplaatsen worden geleid door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

In de textielwerkplaats worden van onverkoopbare kleding, gordijnen, banners en vlaggen nieuwe producten gemaakt. Denk hierbij aan stoere keukenschorten met leren banden of leuke kinderschorten. De banners en vlaggen krijgen we van bedrijven en organisatoren van beurzen. Hiervan maken we rugzakken, tassen of etuis. De mooiste afspraken die we kunnen maken is dat het donerende bedrijf de van hun vlaggen of banners gemaakte relatiegeschenken ook weer van ons afneemt. Voor vragen hierover kun je contact opnemen met de leidinggevende van de textielwerkplaats Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Meer informatie over ons Circulair Warenhuis vind je hier.